70 GODINA

HISTORIJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE

DISCOVER
Find out more about news and events at History Museum of Bosnia and Herzegovina
48 sati pepela i krvi

Historijski muzej BiH i SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu su povodom 25. godišnjice masakra u Ahmićima pripremili izložbu „48 sati pepela i krvi“. Otvorenje izložbe će biti upriličeno 16. aprila 2018. godine u 20 sati, u Historijskom muzeju BiH.

Izložba je sačinjena od fotografija Gilesa Penfounda, tadašnjeg fotografa Britanskog bataljona UN, koji je među prvima ušao u Ahmiće nakon masakra i svojom kamerom ovjekovječio prizore pakla koje je zatekao. Ove fotografije su korištene u procesuiranju ratnih zločina, a izložbom „48 sati pepela i krvi“ u Historijskom muzeju BiH će biti prvi put predstavljene široj javnosti. Izložba ima dokumentarnu vrijednost i ujedno odaje počast žrtvama i preživjelima. Tekst o izložbi je napisala književnica Adisa Bašić, koja kaže:

„Ova izložba neće zaustaviti nijedan rat, neće ljude odgovoriti od nasilja i neće otrijezniti one koji svakojakim izmišljotinama i konstruktima opravdavaju ubijanje. To pouzdano znamo, jer iza sebe imamo cijelo stoljeće takvih plemenitih pokušaja. Ali ona hoće pažljivom posmatraču pokazati dramatičnost dešavanja u jednom malom bosanskom selu, u jednoj zajednici koja je u svega nekoliko dana nepopravljivo uništena. Ova izložba pokazuje krhkost ljudskog života i međuljudskih odnosa, njihovu dragocjenost i oprez sa kojim ih valja čuvati. Onda kad pristanemo da smrt neprijatelja nije važna, tad smo odustali od ljudskosti i dopustili da umre važan dio nas samih. Fotografije Gilesa Penfounda pokazuju da patnja jednog čovjeka nije izolovani problem nego da se ona širi kapilarno, utiče na cijeli mikrokosmos oko njega, a ostavlja trajne tragove čak i na one koji vjeruju da ih se ta patnja uopšte ne tiče.“