70 GODINA

HISTORIJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE

DISCOVER
Find out more about news and events at History Museum of Bosnia and Herzegovina
BRIAN ENO DOLAZI U SARAJEVO

77 Million Paintings naziv je multimedijalne instalacije britanskog umjetnika Briana Enoa koju će posjetioci tokom ljeta moći posjetiti u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Ovaj svestrani i uticajni muzičar i producent, prvi put se u Bosni i Hercegovini predstavlja svojom «vizuelnom muzikom», baziranoj na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i estetskih mogućnosti novih tehnologija.

Brian Eno je prvi put izlagao na Venecijanskom bijenalu prije više od 30 godina, autor je cjelokupnog video i audio sadržaja instalacije čiji naziv 77 Million Paintings predstavlja mogući broj različitih kombinacija audio i video sadržaja koje generira kompjuterski program, a koji se niti u jednom trenutku ne ponavlja, stvarajući tako za svakog posjetioca potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i osobeno iskustvo.

77 Million Paintings prvi put je predstavljen 2006. godine u Tokiju, potom u Londonu i Veneciji, a narednih godina i u brojnim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Australiji. Svaka od instalacija rađena je namjenski za prostor u kojem se izlaže pa tako i instalacija koja će biti postavljena u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH.

Izložbu organizira British Council koji nastavlja seriju predstavljanja savremenih britanskih vizuelnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, poput Graysona Perryja ili Damiena Hirsta. Instalacijom 77 Million Paintings Briana Enoa, British Council nastavlja istraživati specifičan spoj umjetnosti i tehnologije.

Prva sarajevska izložba Briana Enoa organizira se u partnerstvu sa Historijskim muzejom, agencijom Gramofon i kompanijom Tesla. Otvaranje kojem će prisustvovati i Brian Eno, planirano je za polovinu juna, a izložba će biti otvorena do kraja augusta.