70 GODINA

HISTORIJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE

DISCOVER
Find out more about news and events at History Museum of Bosnia and Herzegovina
O zgradi Historijskog muzeja BiH

 

Zgradu Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine projektovali su 1959. godine Boris Magaš, Edo Šmidihen i Radovan Horvat i ona predstavlja jedinstven primjer internacionalnog stila u arhitekturi, jer se svojim dominantnim kubusom i čistim formama ističe u panorami grada Sarajeva.

 

O posebnosti i arhitektonskim vrijednostima muzejske zgrade je pisao prof.dr. Stjepan Roš:

 

“Objekat Muzeja revolucije – istorije je  manifest «čiste arhitekture» Mies van der Roha. To je objekat sklopljen od više konstruktivnih «kutija», transparentnih i punih. Na kamenom bijelom postamentu pružio se staklom obložen prozračni mrežasti skelet, na koga je oslonjena kamena puna kutija. Neoplasticistički objekat ima efekt lakoće i ravnoteže i podsjeća na Proune El Lisickog. Prostori su ekstrovertni, jasno orjentirani prema unutrašnjem vrtu. Devet stubova – vitka križolika stabla proturječe sopstvenoj stvarnoj funkciji jer izgledaju kao da probijaju, a ne podupiru. Slobodni položaj zidova mimo rastera odaje utisak pokretnih panoa i «otvorenog slobodnog plana.“

 (časopis Oris)

Postoji zanimljiva priča o tome kako i gdje se rodila ideja o izgledu Muzeja revolucije BiH:

“Boris Magaš dugo je razmišljao kako bi trebao izgledati Muzej revolucije u Sarajevu. Kada mu je, naposljetku, sinula ideja, jedini papir koji je imao pokraj sebe bio je onaj toaletni. Tako su nastali osnovni obrisi budućeg Muzeja revolucije, danas Muzeja istorije. Kasnije je ideju razradio s Edom Šmidihenom i Radovanom Horvatom. Bilo je to 1964., imao je nepunih 28 godina, znao je mnogo o teoriji arhitekture, no imao je malo konkretnog, građevinskog iskustva iza sebe. Netom je diplomirao.

 ‘Izložbene su prostorije kubični volumeni koji se uzdižu iznad gotovo potpuno ostakljenog prizemlja’, opisao je ovu apstraktnu, modernističku građevinu koja se dosta razlikuje od njegovih kasnijih radova.”

(Jutarnji list, Hrvatska)

 

38580