70 GODINA

HISTORIJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE

DISCOVER
Find out more about news and events at History Museum of Bosnia and Herzegovina
Javni poziv za učešće u programu razmjene Sarajevo-Beograd

Fond za humanitarno pravo (FHP) i Historijski muzej Bosne i Hercegovine (HM BiH) pozivaju mlade iz Srbije i Bosne i Hercegovine da se prijave za učešće u programu razmjene, koji će se održati od 24. septembra do 8.oktobra 2018. godine.

Program razmjene ima za cilj da mladim građanima Srbije i Bosne i Hercegovine omogući međusobno upoznavanje i zajedničko učenje o događajima iz perioda 1992-1995. godine, te izgradnju mostova prijateljstva i saradnje koji mogu značajno uticati na kreiranje mirne i stabilne budućnosti.

Program uključuje dvije uzajamne posjete: mladih iz Srbije Bosni i Hercegovini, i mladih iz Sarajeva Beogradu. Tom prilikom oni će obići ključna mjesta u gradu, koja podučavaju i svjedoče o njihovoj nedavnoj historiji. Također će učestvovati u izložbenom programu koji u ovom periodu organizuju FHP i Historijski muzej BiH u Beogradu, a koji će osim stalne postavke „Opkoljeno Sarajevo” Historijskog muzeja BiH obuhvatiti i obrazovni program o sudski utvrđenim činjenicama o opsadi, te jedan od posljednjih filmova koji je na tu temu priređen. Program predviđa aktivno učešće mladih, koji će sami kreirati program, a potom i sprovoditi aktivnosti, uz podršku organizatora.

Programu razmjene prethodiće pripremni period, počevši od 10. septembra. Od polaznika će se očekivati aktivno učešće od početka do kraja programa.

Pravo učešća imaju mladi od 18 do 35 godina, iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Prijava se vrši popunjavanjem kratkog upitnika koji se nalazi na linku:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=SamsZayOD0C1a7G05-5rjj15R_TXX1ZPrN1n2vmuQpxUN1lXUUIwODlaV1lNUFJTNFFKS09ZMzZFSi4u

Rok za prijavu ističe 9. septembra 2018. godine u ponoć. Selekcija kandidata biće završena do 11. septembra, izborom po deset mladih ih BiH i Srbije koji pokažu najveće interesovanje i motivaciju, i obavežu se na aktivno učešće. O konačnim rezultatima biće obaviješteni samo oni kandidati koji budu izabrani za učešće u programu.

Dodatne informacije mogu se zatražiti putem email adrese: histmuz@bih.net.ba ili events@hlc-rdc.org.