70 GODINA

HISTORIJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE

DISCOVER
Find out more about news and events at History Museum of Bosnia and Herzegovina
Brian Eno u Sarajevu!

Postavka 77 Million Paintings Briana Enoa u Historijskom muzeju BiH je otvorena! Dobro nam došli!

Brian Eno je iznimno značajno ime svjetske muzičke scene. Iako u široj javnosti slavan po svojim albumima i saradnjama, podjednako su brojni i značajni njegovi umjetnički radovi u kojima propituje odnos tehnologije i umjetnosti i međusobni odnos vizuelnog i zvučnog aspekta. Njegova predavanja su poznata po zanimljivosti ne samo zbog njegove elokvencije, već i zbog lakoće sa kojom artikuliše neke od najkompleksnijih tema u umjetnosti i kulturi i to na jednostavan i razumljiv način. Svako predavanje Briana Enoa odlikuje nepretencioznost i pristupačnost, međutim iza njegovog predavačkog šarma krije se ozbiljan mislilac koji propituje neke aspekte umjetnosti koje mnogi drugi izbjegavaju. Njegova su predavanja kao uzbudljiva avantura u svijet saznanja i uvida o najvećim tajnama umjetnosti, ali isto tako i društva i vremena u kojem živimo.

Multimedijalna instalacija 77 Million Paintings biće otvorena za posjetioce 77 dana, odnosno do 29. augusta, a imajući u vidu da Eno ranije nije izlagao u regiji, Sarajevo ovog ljeta postaje i regionalna destinacija kulturnog turizma.

Organizator izložbe i predavanja je British Council u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine, agencijom Gramofon i brendom Tesla TV i drugim partnerima projekta.