70 GODINA

HISTORIJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE

DISCOVER
Find out more about news and events at History Museum of Bosnia and Herzegovina
Observing walls

U Historijskom muzeju BiH započela je realizacija projekta Observing walls u suradnji sa Nacionalnim muzejem suvremene Historije i Beletrina muzejem iz Slovenije, Stiftung Mauer iz Njemačke i Quarantasettezeroquattro iz Italije.

Projekat Obserwing walls: 1989. – 2019. će obrađivati problematiku ZIDA kao fizičke stvarnosti, ali i mentalne granice u tri Europska grada; Berlin, Gorizia i Sarajevo. Izbor ova tri grada proizilazi iz njihovog zasebnog, ali u isto vrijeme komplementarnog iskusva problematike zida. Jednom podijeljen berlinski zid osigurava dobar primjer efikasnog suočavanja s prošlošću, konstantno nastojeći prevazići mentalne barijere. Nazvan “mali Berlin”, podijeljeni grad Gorizia doživio je odvajanje predgrađa od grada nakon što je demarkaciona linija povućena između Italije i Jugoslavije 1947. godine. Kada su se nove zemlje pridružile Europskoj uniji 2004. godine, glavni trg grada Gorizia je izabran kao simbolično mjesto proslave. Naslovi kao “Europski posljednji zid je pao” su predstavili narative nove Europe, pacifične i ujedinjene. Ipak, nevidljive granice se mogu pratiti kroz Sarajevo u 1995. godini, postojeći i danas, oblikujući građansko razumijevanje koncepta slobode, identiteta i demokratije.

Spajajući partnere iz Bosne I Hercegovine, Njemačke, Italije i Slovenije projekat nastoji reflektirati naslijeđe tri osporena grada kroz problematiku zida, naglašavajući nacionalne osobitosti i ističući njihove zajedničke Europske vrijednosti. Historijske refleksije će detaljno biti prezentovane na Okruglim stolovima i radionicama; ARHIV SJEĆANJA će stimulisati aktivnu participaciju građana dok će ONLINE TAKMIČENJE  aktivirati mlade ljude u prevazilaženju zidova intolerancije, stereotipa i mržnje. Sakupljeni material će biti predstavljen u formi Knjige i u okviru Internacionalne putujuće izložbe.