70 GODINA

HISTORIJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE

DISCOVER
Find out more about news and events at History Museum of Bosnia and Herzegovina
MAAKAM

U utorak 17.10.2017. u 12:00 sati u Historijskom muzeju BiH predstavljena je izložba MAKKAM, autora Adisa Fejzića u preuređenom prostoru muzejske biblioteke. Izložba je otvorena povodom 100 godina od rođenja književnika Mehmedalije Maka Dizdara. Pored izložbe, u muzeju su predstavljeni i „Fragmenti spomenika Maku Dizdaru“ Adisa Fejzića i originalni Makovi rukopisi.

O značaju misli i djela Maka Dizdara, o prevođenju Makovih stihova u jezik likovne umjetnosti kroz rad Adisa Fejzića i značaju muzejske biblioteke u kontekstu proučavanja bosanskohercegovačke kulturne i historijske baštine su govorili: prof. dr. Amila Buturović, prof. dr. Lejla Nakaš, dr. Gorčin Dizdar, Šeila Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja BiH i direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hasimbegović.

Otvorenjem ove izložbe, Historijskog muzeja BiH otvorio je i vrata još jedne svoje kolekcije. Biblioteka i čitaonica su na raspolaganju čitateljima. Pozivamo vas da šetnju jesenjim Vilsom završite u našoj biblioteci. Izložba MAKKAM Adisa Fejzića će vam biti dostupna svakim danom od 10 do 16 sati.