70 GODINA

HISTORIJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE

DISCOVER
Find out more about news and events at History Museum of Bosnia and Herzegovina
SREBRENICA

PROGRAM OBILJEŽAVANJAGODIŠNJCE GENOCIDA U SREBRENICI U HISTORIJSKOM MUZEJU BOSNE I HERCEGOVINE

 

 

U Historijskom muzeju BiH će 09.07.2016. biti organiziran program povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Ove godine će program činiti aktivnosti kojima nastojimo djelovati na polju suočavanja sa prošlošću. Partneri u pripremi i realizaciji programa su SENSE-Centar za tranzicijsku pravdu i DOCUMENTA-Centar za suočavanje s prošlošću. Projekat je podržao Fond otvoreno društvo BiH.

Program započinje promocijom interaktivnog narativa “Srebrenica: genocid u osam činova”. Narativ pruža uvid u dio žive historijske građe korištene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Podijeljen je u osam segmenata ili činova: Istraga, Ekshumacije, Preživjeli, Priznanja, Nevoljni svjedoci, Nemoćni očevici, Trajne posljedice i Sudski epilog. Svaki od segmenata sadrži i izbor dokaznog materijala, sa više od 200 ključnih dokumenata, video snimaka i fotografija. Interaktivni narativ “Srebrenica: genocid u osam činova” će predstaviti Mirko Klarin, autor projekta.


Pored interaktivnog narativa će biti prezentirana izložba fotografija “Srebrenica”. Fotografije nastale 1999. i 2000. godine je snimio forenzički fotograf Tim Loveless na lokacijama masovnih grobnica u kojima su pokopane žrtve genocida u Srebrenici. Lovelessove fotografije, značajne kao dokazi o izvršenom zločinu i kao dokumenti u procesu potrage za pravdom, prevazilaze svoju prvobitnu upotrebu i postaju okidači kojima rekonstruišemo kako monstruoznost zločina, tako i individualnost žrtava.

Cilj programa je da, osim odavanja počasti srebreničkim žrtvama i podsjećanja na dimenzije srebreničke tragedije, ukažemo na mehanizme i instrumente pomoću kojih možemo govoriti o individualnim i društvenim traumama posredstvom muzeja kao mjesta pamćenja, pa će nakon prezentacije narativa i otvorenja izložbe uslijediti diskusija “Srebrenica: ARTefakti genocida”. Učesnici u diskusiji su antropolog Hariz Halilović, književnica Ferida Duraković i umjetnik Danis Fejzić. Izložba će biti otvorena do 30.08.2016.