Program za osnovne i srednje škole

Plastelinci

Skulpture “Plastelinci” su nastale kao odgovor na strah – a danas se čuvaju u kolekciji “Opkoljeno Sarajevo”. Ovaj program je razvijen s ciljem pružanja pomoći djeci i mladima da se suočavaju sa vlastitim strahovima. Kolekcija od 54 figure je svjedočanstvo jačine duha i potrebe da se prevaziđu strahovi. Figure služe kao osnova za oblikovanje vlastitih strahova i poticanje kreativnosti. Prvi dio programa je namijenjen upoznavanju sa muzejskim pričama i prostorom. Drugi dio podrazumijeva vježbu modelovanja i artikulisanja vlastitih strahova – a u finalnom dijelu radionice učesnici/učesnice ostavljaju svoje “strahove” u posebne arhivske kutije. Program je izuzetno koristan u procesu jačanja motoričkih sposobnosti djece i kreativnog izražavanja. Trajanje radionice je 45 do 60 minuta, a izvodi se u grupama od 15 do 25 učesnika.

Religioskop: putovanje kroz naslijeđe četiri monoteističke religije

Radionica je zasnovana na pričama edukativne platforme Religioskop (www.religioskop.ba). Kroz radionicu putujemo kroz vrijeme i učimo o doprinosu vjerskih zajednica razvoju Bosne i Hercegovine. Priče su raspoređene u nekoliko kategorija: graditeljstvo, običaji, obrazovanje, kultura, praznici, suživot, simboli, ličnosti). Cilj radionice je da učesnici promišljaju o zajedničkom naslijeđu i o doprinosu vjerskih zajednica u razvoju društva u kontekstu čitave Bosne i Hercegovine.

Potraga za blagom

Gdje se čuva muzejsko blago? Učesnici radionice će imati priliku da kroz igru i zabavu istražuju kulturno-historijsko nasljeđe koje se čuva u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Radionica ima za cilj povećanje interesa za historiju kao nauku. U toku radionice će se učesnici upoznati sa podzemnim svijetom muzeja – muzejskim depoima.

Kustos na jedan dan

Ko je ko u muzeju? Šta je muzej? Kako se čuvaju muzejski eksponati? Učesnici radionice će imati priliku da saznaju ko je kustos i koja su njegova zaduženja. U praktičnom dijelu svi učesnici će proći kratku obuku sa kustosima muzeja o njihovim poslovima i zaduženjima. Potom, posjetitelji će imati priliku da istražuju muzejske priče i da rade konkretne muzejske zadatke.

Fotografsko pripovijedanje

Da li ste znali da nam je za handmade fotoaparat potrebno samo sljedeće: tamni karton, metalna pločica i ljepilo? Učesnici radionice “Fotografsko pripovijedanje” će imati priliku napraviti svoju kameru i upotrijebiti je u praksi. To podrazumijeva rad u mračnoj komori i korištenje materijala za razvijanje fotografija. Ručno pravljena fotografija može napraviti samo jednu fotografiju u jednom trenutku. Fotografija će se odmah razvijati u mračnoj komori uz pomoć muzejskog fotografa. Učesnici mogu, po završetku radionice, ponijeti kameru i fotografije sa sobom.

Improvizacije: napravi sam!

Radionica je zasnovana naupotrebi reciklaže i “uradi sam” pristupa u svakodnevnom životu. Učesnici radionice imaju priliku da analiziraju izume koje su građani Sarajeva pravili u toku opsade – a onda podijeljeni u timove prave svijeće, razvijaju modnu kolekciju ili izmišljaju nove recepte. Upotrebom savremene tehnologije, putujemo kroz prošlost i stvaramo izume koji će odgovoriti na tekuće probleme.