Kalendar

Muzejska godina se odvija po kalendaru čiju osnovnu strukturu čine muzejske manifestacije: 

Dominantna aktivnost u januaru su edukativni programi za školarce. Raspust u muzeju je prilika da učenici osnovnih i srednjih škola dobiju kvalitetan program edukativnog i zabavnog karaktera. Radionice i kustoska vođenja kroz muzej su prilika da školarci istraže muzej, da se druže i uče. 

U februaru i martu muzej ugošćava domaće i međunarodne umjetnike u okviru festival Sarajevska zima.

April je posvećen obilježavanju važnih datuma iz historije Bosne i Hercegovine.

U maju se u Historijskom muzeju tradicionalno obilježava Međunarodni dan i Evropska noć muzeja. Muzej cjelodnevnim programom obilježava najveći praznik svjetske muzejske zajednice. Program je prilagođen različitim tipovima publike. Muzejska vrata su povodom Međunarodnog dana muzeja otvorena do ponoći.

Ljeto u muzeju je manifestacija Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, koja različitim aktivnostima promovira naslijeđe i pretvara muzej u nezaobilaznu ljetnu destinaciju. Izložbe, radionice, promocije knjiga, projekcije filmova i koncerti su samo neke od aktivnosti manifestacije. Ljeto u muzeju je prilika za umjetnike i kustose da prezentiraju u muzejskom prostoru svoj rad. 

Od 2015. godine se u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine realizira manifestacija Mjesec muzeja. Manifestacija se obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren muzej. Svake godine programski sadržaji su posvećeni kulturno-historijskom naslijeđu, unaprjeđivanju muzejske prakse i jačanju svijesti o važnosti muzeja u bosanskohercegovačkom društvu –  a odvijaju se pod pažljivo odabranom temom.