Muzej revolucije

Naslijeđe Muzeja revolucije Bosne i Hercegovine predstavlja važnu osnovu za razvijanje muzejskih programa. Kroz revizije zbirki i predstavljanje stalnih / tematskih postavki, muzej pokušava inovativnim kustoskim praksama oživjeti priče iz Muzeja revolucije: otvoriti prostor za nova čitanja!

Restauracija u toku

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Jedan od prvih projekata kojim Historijski muzej BiH primjenjuje strategiju otvorenosti prema društvu je projekat “Restauracija u toku”. U Zbirci umjetničkih djela se čuvaju portreti narodnih heroja Drugog svjetskog rata, čiji autori su najznačajniji likovni umjetnici Bosne i Hercegovine. Portreti, nastajali u periodu od 1948. do 1953. godine, su oštećeni u toku opsade Sarajeva (1992.-1995.). Od 2013. godine muzej uključuje zajednicu u proces čuvanja i restauracije naslijeđa: zahvaljujući učešću pojedinaca/ institucija/organizacija je restaurirano 55 od 104 portreta koji čine kolekciju. Koordinatorica projekta je Svjetlana Hadžirović, voditeljica Zbirke umjetničkih djela. 

Restauracija je još uvijek u toku – podržite muzej restauracijom portreta!

Živi muzej

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Kroz projekat “Živi muzej” je u 2018. godini centralni izložbeni prostor muzeja pretvoren u otvoreni atelje/depo! Iz Zbirke umjetničkih djela su predstavljena djela najznačajnijih likovnih umjetnika Jugoslavije – a neki od radova nisu bili dostupni javnosti decenijama. Muzej je uputio javni poziv umjetnicima/kustosima/istraživačima da koriste muzejski prostor kao otvoreni umjetnički atelje, a radove koji se čuvaju u zbirci kao inspiraciju i građu za svoja umjetnička/kustoska istraživanja. Projekat je realiziran u saradnji sa University of the Arts i King’s Collegeom iz Londona.