Možda vas zanima...

Kako se finansira muzej?

Historijski muzej BiH danas opstaje isključivo zbog entuzijazma muzejskih uposlenika, podrške publike i umrežavanjem sa različitim partnerima (institucijama, organizacijama, pojedincima).

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas, država Bosna i Hercegovina se nije odredila prema svojim osnivačkim pravima u odnosu na sedam institucija kulture – među koje spade i Historijski muzej BiH. Neriješeno pitanje pravnog statusa se odražava na cjelokupni rad muzeja i sve muzejske funkcije. Rad Historijskog muzeja BiH se finansira isključivo grantovima. Bazu finansiranja čine sredstva koja muzej osigurava putem apliciranja na javne konkurse Federacije BiH i Kantona Sarajevo (preko resornih Ministarstva za kulturu i sport), te Vijeća ministara BiH (preko Ministarstva civilnih poslova). Pored pomenutih grantova, muzej svakodnevno šalje prijavnice za domaće i međunarodne projekte, te se obraća potencijalnim donatorima i partnerima. Značajan dio sredstava dolazi iz naknada za obavljanje intelektualnih usluga, iz naplate ulaznica i iznajmljivanja muzejskog prostora. Također, suvenirnica muzeja izuzetno doprinosi radu muzeja. Za rad muzeja je potrebno osigurati 35 000 KM na mjesečnom nivou (troškovi režija i plate uposlenika).

Zašto se obrušava fasada i stepenište muzeja?

Detaljno objašnjenje sistema finansiranja Historijskog muzeja BiH pronađite iznad. Obnova fasade i stepeništa muzeja zahtjeva finansijsku podršku, kao i nadzor relevantnih baštinskih institucija. Ipak, muzejski tim radi na potraživanju sredstava za obnavljanje zgrade. U 2022. godini je finaliziran projekat dokumentovanja trenutnog stanja i izrađen prijedlog restauracija zgrade prema kojem će, u odnosu na priliv sredstava, u budućnosti razvijati obnova muzejskog prostora dostupnog svima. Procijenjena vrijednost projekta obnove muzejske zgrade kojeg je implementirao UNDP je osam miliona KM.

Zašto muzej nema grijanja?

Muzej nema grijanja zbog nedostatka sredstava da se obnovi muzejska zgrada i prostor uredi prema standardima muzejske struke. Sistem grijanja koji je postojao prije rada 1992-1995 više nije u funkciji. Od 2021. godine je uspostavljeno grijanje u administrativnom dijelu zgrade. 

Da li muzej ima pristupnu rampu ili lift za osobe u kolicima?

Nažalost, muzej nema rampu, a muzejski lift nije u funkciji. Ukoliko najavite posjetu muzeja (kontakt informacije su na dnu stranice), ljubazno muzejsko osoblje će pronaći način da Vam omogući posjetu. Muzejski toilet je prilagođen posjetiteljima u kolicima. Hvala na razumijevanju!

Kako podržati Historijski muzej BiH?

Tim Historijskog muzeja BiH je razvio niz mogućnosti preko kojih možete podržati rad muzeja:

  • možete angažirati muzej za obavljanje različitih intelektualnih i konsultantskih poslova iz domena muzejske struke (razvijanje tematskih i stalnih postavki; organiziranje događaja i programa)
  • kupovina ulaznice je čin solidarnosti i podrške muzeju
  • prihodi od iznajmljivanja muzejskog prostora važan su doprinos funkcionisanju muzeja
  • u muzejskom shopu su suveniri inspirisani historijom – obradujte prijatelje muzejskim pričama
  • poklonite predmet muzeju
  • preporučite / promovirajte muzej na društvenim mrežama i u javnom prostoru
  • muzej prihvata novčane donacije kroz donatorsku kutiju (u muzeju) ili preko računa.

Da li se u muzeju može organizirati snimanje?

Muzejski prostor može biti korišten za potrebe snimanja. Ukoliko ste zainteresirani da baš Historijski muzej BiH bude scena za Vaš film ili editorijal, možete se javiti na email adresu: histmuz@bih.net.ba

Na koji način mogu sarađivati sa Historijskim muzejom BiH?

Hvala Vam na iskazanom interesovanju! Molimo Vas da prijedlog saradnje pošaljete na mail adresu: histmuz@bih.net.ba. Odluku o saradnji donosi stručni kolegij muzeja. 

Da li je dozvoljeno uvođenje ljubimaca u muzej?

Da. U muzej je dozvoljeno uvođenje ljubimaca.