Arhiv izložbi

Was ist kunst Bosnia and Herzegovina? Heroji 1941-1945/IRWIN

“Was ist kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941 – 1945” je zajednički projekt Historijskog muzeja BiH, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i grupe Irwin. Saradnja je započela 2018. godine, kada je izložba otvorena u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banja Luci. Nakon gostovanja u galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki, Slovenija i Maxxi muzeju (Nacionalni muzej umjetnosti 21. stoljeća) u Rimu, izložba je stigla u Historijski muzej BiH, koji je i vlasnik kolekcije portreta narodnih heroja i heroina Drugog svjetskog rata.

Portreti su nastali između 1948. i 1952. godine, a radili su ih najznačajniji umjetnici/umjetnice tadašnje likovne scene i čuvaju se u Zbirci umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH. U svom karakterističnom maniru grupa Irwin, koristeći već postojeće portrete, koje inkorporiraju u masivne ramove, unikatno izrađene za svaki portret, daju novo značenje koje otvara mogućnosti za novu vrstu interpretacije i pogleda na naslijeđe iz doba socijalizma.

Grupa IRWIN je osnovana 1983. godine i čini je pet umjetnika: Dušan Mandič (Ljubljana, 1954.), Miran Mohar (Novo Mesto, 1958.), Andrej Savski (Ljubljana, 1961.), Borut Vogelnik (Kranj, 1959.) i nedavno preminuli Roman Uranjek (Trbovlje, 1961. – 2022.). Grupa IRWIN je i suosnivač organizacije Neue Slowenische Kunst i NSK Država u vremenu.

Koordinator projekta

Voditeljica Zbirke umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH, Svjetlana Hadžirović