Zbirke

Zbirka trodimenzionalnih eksponata

O kolekciji

Zbirka trodimenzionalnih predmeta formirana je odmah po završetku Drugog svjetskog rata i osnivanja muzeja. Predmeti u zbirci prikupljeni su kroz donacije, nabavke i razmjene. Osnova istraživanja i prikupljanja bili su predmeti vezani uz period Drugog svjetskog rata, uključujući oružje i vojnu opremu, pečate različitih nivoa političkih i vojnih autoriteta, medalje, bedževe i zastave. Značajan dio kolekcije su lični predmeti istaknutih historijskih ličnosti.

Utemeljena

1947. godine

Na šta je muzej ponosan?

Ova kolekcija je važna za naučne istraživače, stručnjake u oblasti vojne doktrine i oružja, historičare, biografe i filmske radnike. Predmeti iz zbirke često su korišteni za snimanje dokumentaraca.

Muzej je ponosan što se unutar ove kolekcije nalazi i oklopni voz, izrazita rijetkost (samo su tri takva u svijetu). Posjetioci su najviše zainteresovani za oružje i vojnu opremu. Kolekcija također sadrži i značajan broj štafeta koje su se koristile tokom obilježavanja Dana mladosti. Od 2016. godine zbirka je dostupna publici kroz koncept otvorenog depoa.

Kontakt

Amar Karapuš (karapus.amar@muzej.ba)